Masal Terapisi Hakkında
Eğitim, davranış düzeltme, yetiştirme, sorunu tedavi etme, yetileri geliştirme gibi pek çok davranışsal modelin iyileşmesi , ortaya çıkması veya gelişmesi konusunda kullanılan bir psikoloji yönüdür.
Masal Terapisi Nedir?
Masal Terapisi, var olan psikolojik problem veya ihtiyaç duyulan psikolojik yaklaşımlarda kullanılan bir terapi yöntemidir. Temeli olaylar ve karşılıklı ilişkiler felsefesine dayanır.
Eğitim, davranış düzeltme, yetiştirme, sorunu tedavi etme, yetileri geliştirme gibi pek çok davranışsal modelin iyileşmesi , ortaya çıkması veya gelişmesi konusunda kullanılan bir psikoloji yönüdür.
Çocukların yetişkinler kadar kendilerini ifade edebilmeleri mümkün değildir. Masal Terapisi yöntemi ile çocuklar, kelimleri ve doğrudan iletişimi kullanmak yerine masal ve masala dayalı materyalleri kullanarak kendini ifade edebilmeyi, günlük yaşamında baş edemediği problemleri çözebilmeyi ve olumsuz davranışlarını değiştirebilmeyi öğrenir.
SERTİFİKALI Masal Terapisi Eğitimi
Masal Terapisi Yöntemi
Masal Terapisi Yöntemi, çocuk masallarını kullanarak çocuğun günlük yaşamında hissettiği ve zorlandığı bazı zorlukların üstesinden gelebilmesi ve bu zorlukları açıklayıp tanımlayabilmesi için kullanılan bir terapi tekniğidir.
2-12 Yaş arası çocuklarda kullanılır.
Bu terapi yönetiminde hangi masalların hangi vakalarda uygulanacağı çok önemlidir. Masal terapisi içeriğinde çoğu zaman oyun terapi yönteminide barındırmaktadır.
Masal terapisi ile , travmalar, çocuklarda uygu problemi, çocuklarda tuvalet problemi, çocuklarda alt ıslatma ( enürezis), çocuklarda kaygı bozuklukları, çocuklarda bağlanma zorlukları, kardeş kıskançlığı, ailevi yaşantıdaki değişimler, okula uyum süreci, çocuklarda iletişim problemleri, sınır koyma sorunu gibi alanlardaki problemlerin çözümünde kullanılır.
Masal Terapi sadece masal okuma değildir.
Terapinin ana hedefleri arasında çocuğu gerçek yaşama hazırlmaka ve duygusal olarak iyi hissetmesini sağlamaktır.
Terapi içerisinde; çocuklar duygularını tecrübe etmeyi, duygularını ifade etmeyi ve karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebilmeyi öğrenir.
Empati duygusunu ve diğerlerinin düşünce ve duygularına saygılı olma davranışını geliştirir.
Sosyal yeteneklerini ve aile ile olan ilişkilerini geliştirmeyi öğrenir. Kendine olan saygısını ve güvenini geliştiriken yeteneklerini de anlamasını sağlar.
Masal Terapisi Yöntemleri
Bireysel Terapi Yöntemi
Bireysel Terapi yöntemi ile, çocuk ile birebir olarak masal okumaları yapılmaktadır. Gerekli olduğu noktalarda oyun terapisi ile de desteklenmektedir. Tek bri seans ile olumlu geri dönüşler alınabileceği gibi, bir den çok seans ile de süreç ilerletilebilir. Seansların sürelerin , prblemin yapısına , hedefe, çocuğun yaklaşımına ve davranış biçimine göre değişiklik göstermektedir.
Toplu Terapi Yöntemi
İki veya daha fazla aynı yaş veya yakın yaş grubundan çocuk ile çalışılan terapi yöntemidir. Rol modeller, dramalar ve karaktere bürünme ile çocukların ilgili konu hakkınd aduygusal ve düşünsel gelişimleri desteklenir. Sosyal gelişimleri sağlanır. Güzel ve keyifli vakit geçirerek rahatlamaları hedeflenir.
Masal Terapi Etkinlikleri
Değişik yaş gruplarından çocuk ve/veya yetişkinlerin katldığı sosyalleşme, mesaj alma, duysula olaraj rahatlama ve aile içi iletişimi desteklemek amacı ile, aile bireyleri ( anne baba kardeş ) ve arkadaşlar ile brilikte uygulanan etkinlik modelidir. Özel gün ve haftalarda günün anlam ve önemine yönelik olarak da planlanabilir.