top of page

BİRLİKTE ONUN İÇİN BİR MASAL YAZALIM MI ?

KESTIRMEDEN , HARİKA , MİNİK BİR MASAL YAZMA TEKNİĞİ



Harika bir anı, ölümsüz bir armağan gibi. Üstelik tamamen sihirli. Bir Masal.


Ona özel, minik bebeğinizin masalı. Birlikte yazmaya hazır mısınız?


Şimdi sihirli bir yol haritası izleyeceğiz birlikte ve aslında Masal Yazma tekniklerini de temelde öğrenmiş olacağız. Kâğıtlar kalemler hazır sanıyorum. O zaman Başlıyoruz.




TEKERLEME


Masalınızı okumadan yada anlatmadan önce, masalların en eğlenceli ve hatta en ilgi çekici bölümü olan tekerlemeler...Bir varmış, bir yokmuş ile başlayan sınırsız hayal gücü nehirleri. Bir nefeste, bir anda söylenir. Ve dinleyeni kendine hayran bırakır.


Tekerlemenizi hali hazırda bir masaldan alıp geliştirebilirsiniz. Birbirine tezat vurgularla ilgi çekici hale getirebilirsiniz.


"Bir varmış bir yokmuş, kanatlı fareler uzaklara uçmuş


tam üç inek üç keçi doğurmuş


nenem halının altına dedemi süpürmüş "... gibi :)



Tekerlemelerimiz hazırsa hızlıca, masalımızın geçtiği zamanı ( gelecek yada geçmiş ), Masalımızın geçtiği mekanı ( sihirli tepeler, yeni bir krallık, uzak bir dağ köyü ) betimlemelerini yapabiliriz.


Sonra geliriz KAHRAMANIMIZA! Önce kahramanımızın fiziksel sonrada duygusal özelliklerini bir bir sıralarız. İsmini bebeğimizin ismine yakın bir isim koyabiliriz, böylelikle masalını dinlerken kendisi ile empati yapması da kolaylaşacaktır.


Kahramanımızın güçlü yönlerini sıraladıktan sonra, korkularını yada kaygılarını anlatabiliriz.


Örneğin; Tüm hayvanların dilinden anlayan, vahşi hayvanları bile dizgine getiren bu kahraman, gelin gürünki karanlıktan korkarmış " gibi...

Gelelim serim bölümümüze;


Kahramanımızın günlük rutin hayatında neler yaptığından bahsedebiliriz biraz bu bölümde.


" Sabah uyanır ve hemen....yapar, sonra...gider ve ..... mutlaka onu karşılar...


Düğüm bölümüne geldiğimizde, Kahramanımız masalın başında bahsettiğimiz, kahramanımızın zayıf yönleri ile ilgili onu zor duruma düşürecek bir olay, bir sorun, bir canavar, bir düşman ile karşılaşır.


Kahramanımız önce korkar, çaresizliği yaşar ama hemen ardından kendi ile sesli konuşarak bir çözüme varır. Yada burada kahramanımıza doğru yolu gösterecek, onu cesaretlendirecek bir koç, mentor, yardımcı bir karakter yaratabiliriz. Örneğin; Alice in tavşanı gibi...


Sonunda kahramanımız cesaretini toplar, bir plan yapar ve aksiyona geçer.


Aksiyon sonunda da başarır. Ve sonuç bölümünde nasıl başardığını, başarırken ne zorluklar çektiğini anlatırız. Üstelik bu olaydan ne dersler çıkardığını ekleyerek masalımıza bir de ana fikir eklemiş oluruz.

Masalda kullanacağımız sembollere gelecek olursak isek ;


Bu sembolleri bebeğimizin en sevdiği oyuncaklarına benzeterek, onun doğum gününden türeteceğimiz sayıları kullanarak, isminin numorolojik açılımını kullanarak, en sevdiği rengi, en sevdiği ayvan figurunu ekleyerek kullanabilir. Masalı bebeğimiz için özel hale getirebiliriz.


Masalımız bittikten sonra bir de resmedersek, yada oynarsak bu masalı ne güzel olur.


Bu arada herkesin masalını bekliyorum :)


52 views0 comments

Comments


bottom of page